środa, 24 października 2012

Bananowo-czekoladowy song ;)


Po niekończących się prośbach koleżanek w końcu jest! CIASTO! A konkretnie ciasto bananowo-czekoladowe;D Najpierw miało być inne (nie zdradzam jakie, bo prawdopodobnie pojawi się tu w najbliższej przyszłości), ale ze 'względów technicznych' nie byłam go w stanie zrobić ;) Przepis może wydawać się dość skomplikowany, ale jak to mówią 'nie taki diabeł straszny...' ;) A najważniejszy jest i tak efekt. Tak więc powodzenia i smacznego :)


Przepis na ciasto bananowo-czekoladowe

Składniki: 
~tabliczka gorzkiej czekolady 
~3/4 kostki miękkiego masła
~1 szklanka cukru
~1 i 1/3 szklanki mąki
~3 jajka
~1 łyżeczka proszku do pieczenia
~1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
~1/4 szklanki kakao
~szczypta soli
~2 duże banany

~kruszonka: 1/8 kostki zimnego masła, 2 łyżki mąki, 1 łyżka cukru

Sposób przyrządzenia:
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej (w garnku gotujemy wodę i kładziemy na nim miseczkę z połamaną w kostki czekoladą). Wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i kakao. Wszystko przesiać przez sitko. Masło utrzeć (mieszając mikserem, nie trzeć na tarce! ;D) z cukrem. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym chwile miksować. Banany rozetrzeć widelcem (można w blenderze, ale w ostateczności nie będziemy czuć bananów w cieście) i wymieszać z roztopioną czekoladą. Do 'maślanej' mieszanki dodać mąkę i wymieszać. Dodać banany z czekoladą i wymieszać na najwyższych obrotach. Ciasto przełożyć do keksówki wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Wierzch ciasta posypać kruszonką, którą robimy dodając mąkę i cukier do masła i ugniatając na gładką masę. Ciasto piec na najniższym poziomie pieca przez 60 minut w 200 stopniach.

Smacznego ;)



2 komentarze:

  1. pycha, mówię z całą odpowiedzialnością :D dzięki wielkie, z niecierpliwością czekam na dalsze przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mimo, że pomieszałam kolejność i tak wyszło. Genialny przepis!

    OdpowiedzUsuń