wtorek, 30 października 2012

Halloween'owy akcencik, czyli ciasto dyniowe

Halloween... bardzo lubię ten czas ;D Ale nie ze względu na sam kult tego 'święta'. Jest to jeden z moich ulubionych okresów roku, ponieważ to wtedy można dostać to, co bezpośrednio z halloween się kojarzy, a mianowicie dynię;) Tak, to ona właśnie jest bohaterką dzisiejszego postu;P Ciasto dyniowe... uwielbiam je! I mam nadzieję, że od dzisiaj to ciasto będzie miało także większą grupę wielbicieli:) Na pierwszy rzut oka może się wydać niczym nadzwyczajnym, ale zapewniam, po pierwszym kęsie będziecie chcieli więcej;D Tradycyjnie przepis podaję niżej i SMACZNEGO ;)


Przepis na ciasto dyniowe 

Składniki:
~5 jajek
~2 szklanki dyni (startej blenderem)
~2 i 2/3 szklanki mąki
~1 kostka masła
~2 i 2/3 szklanki cukru
~3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
~3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
~3 łyżeczki cukry waniliowego
~5-6 łyżeczek cynamonu

~polewa: 3/4 kostki masła, 150 g serka topionego śmietankowego, 1 i 1/2 szklanki cukru pudru, 3 łyżeczki cukru waniliowego

Sposób przyrządzenia:
Jajka ubić z cukrem, dodać dynię i make połączoną z cukrem waniliowym, sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia i cynamonem. Masło rozpuścić i ostudzić, następnie wlać do masy. Dokładnie wszystko wymieszać, przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy. Piec w temperaturze ok. 200 stopni przez ok. 50 minut.

Polewa: Masło i serek rozpuścić, dodać cukier puder i cukier waniliowy. Mieszać do osiągnięcia jednolitej masy. Lekko przestudzić i rozprowadzić na jeszcze ciepłym cieście. 

Smacznego!:)


3 komentarze:

  1. No ciasto pyszne! a do tego naprawdę zajebiste zdjęcia! :D :*

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeśli wygląda tak jak smakuje, to muszę chyba Cie wynająć do kuchni xd

    OdpowiedzUsuń