sobota, 20 października 2012
Na początek coś prostego... czyli tradycyjny żurek (mojej mamy!)
Od czegoś trzeba zacząć:) Na początku tylko zaznaczę, że nigdy nie myślałam o pisaniu bloga kulinarnego. Ale w mym życiu pojawiła się Zuza (zabrzmiało dość patetycznie) i nasunęła mi takowy pomysł. Dzięki ;*
Dziś w moim domu na stole zagościł tradycyjny żurek. Nie jest to jakieś bardzo wyszukane, wykwintne danie, ale myślę, że na pierwszy post jak najbardziej się nadaje:) Tak więc niżej podaję przepis, no i życzę SMACZNEGO ;)
Przepis na żurek
Składniki:
~wędzona kość
~słonina
~5 średnich ziemniaków
~zakwas na żur (najlepiej domowy, ale kupny też może być ;P)
~30 dag kiełbasy
~1 średnia cebula
~200-300 ml śmietany 18%
~5-6 ziarenek ziela angielskiego
~3 listki laurowe
~2 łyżki majeranku
~sól, pieprz
~dodatkowo: jajko (ugotowane na twardo), chleb
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Ugotować wywar na kości wędzonej dodając ziele angielskie i listki laurowe. Do wywaru dodać pokrojone ziemniaki i posolić. Na patelni podsmażyć słoninę, dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę i cebulę. Gdy ziemniaki zmiękną wlać zakwas i zagotować. Dodać składniki podsmażone na patelni. Zabielić śmietaną. Doprawić pieprzem i majerankiem. Podawać z jajkiem i chlebem. Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
No ja myślę że będziesz wytrwale prowadzić bloga :)
OdpowiedzUsuńPowiem Ci że nawet JA rozumiem ten przepis i może kiedyś zaskoczę rodzinę domowym obiadkiem ;d Dzięki!
PS Uroczo tu u Ciebie :)
Zuza