czwartek, 31 października 2013

Szybka i pyszna zupa dyniowa



By zrekompensować ostatnie miesiące mojej nieobecności na blogu i jako, że zapał do pracy na razie mnie nie opuszcza, ruszam z kolejnym przepisem :D
Mamy dziś Halloween. W zeszłym roku pojawiła się już notka z bohaterką tego "święta' - dynią, jednak w tym roku nie będzie to przepis na słodko :) Kiedy przygotowywałam dynię na ciasto i trochę mi jej zostało, postanowiłam zrobić zupę dyniową, która jest po prostu pyszna! :D

Gorąco polecam i zachęcam do wypróbowania przepisu :)


Zupa dyniowa

Składniki:
~2 łyżki masła

~1 cebula
~2 marchewki
~1kg dyni(bez miąższu i skóry)
~3 ząbki czosnku
~2 szklanki wody
~1l bulionu drobiowego
~1 opakowanie serka topionego
~tymianek, rozmaryn
~sól, pieprz

~grzanki

Sposób przyrządzenia:
Przed rozpoczęciem gotowania najlepiej przygotować wszystkie składniki, tj. posiekać drobno cebulę i czosnek, marchewkę pokroić w talarki, a dynię w kostkę.

W garnku roztopić masło i smażyć na nim cebulę, marchewkę i czosnek. Dodać dynie i wlać wodę. Przykryć i gotować przez ok. 15 minut aż dynia zmięknie. Po tym czasie wlać bulion, dodać 2 łyżeczki tymianku i 1/2 łyżeczki rozmarynu. Całość dobrze wymieszać i gotować ok. 10 minut. Kiedy całość się zagotuje, zdjąć z ognia, dodać serek topiony i zmiksować zupę blenderem na krem. Doprawić sola i pieprzem, Podawać z grzankami.

Smacznego!



1 komentarz:

  1. Propozycja ciekawa, a tymczasem jeśli już jesteśmy przy dyni, zrobiłam ciasto i jest pyszniutkie! :D
    http://oi40.tinypic.com/2e2ns07.jpg

    OdpowiedzUsuń