Ojj, troszkę czasu mnie tu nie było, ale za to powracam z przepisem na coś smacznego ;)
Ostatnio miałam miłe odwiedziny mojej kochanej Sonii ;D <3 A jak wiadomo, gościa wypada dobrze przyjąć, dlatego też postanowiłam zrobić na kolację jedno z moich ulubionych dań, jakim jest Pasta alla carbonara! Potrawa moim zdaniem nie jest trudna w przygotowaniu, a za każdym razem wszystkim smakuje :) Przepis jak zwykle niżej i SMACZNEGO! (jak zrobicie, podzielcie się wrażeniami w komentarzach) ;)
PS. Zdjęcia zrobiła Sonia:) Dziękuję ;**
Pasta alla carbonara
Składniki:
~opakowanie makaronu (rodzaj według własnego uznania, ja najbardziej lubię tagliatelle)
~ok. 300 gram wędzonego boczku
~2 średniej wielkości cebule
~400g śmietany 18%
~400g śmietany 30%
~5 żółtek
~sól, pieprz, oregano
~może być ser, dla tych co lubią ;)
Sposób przygotowania:
Boczek i cebule pokroić w średnią kostkę. Na patelni podsmażyć boczek. Gdy z boczku wytopi się trochę tłuszczu, na patelnię wsypać cebulę. Całość podsmażyć i zmniejszyć ogień pod patelnią. Do miseczki wlać śmietanę 18%, dodać żółtka i dokładnie wymieszać. Doprawić pieprzem i solą. Do podsmażonych składników na patelni wlać śmietanę 30% i wymieszać, aż całość trochę się podgrzeje. Do mieszanki dodać śmietanę połączoną z żółtkami. Wszystko jeszcze raz wymieszać i podgrzać, jednak nie zbyt mocno, żeby z naszego sosu nie zrobiła się jajecznica ;) Doprawić jeszcze raz do smaku solą, pieprzem i oregano. Makaron ugotować al dente.
I teraz występują dwa sposoby podania - jak kto lubi. Makaron można po prostu polać sosem (posypać serem) i zjeść jak np. tradycyjne spaghetti, lub też cały makaron wymieszać z sosem, przełożyć do naczynia żaroodpornego i zapiec serem. Ja osobiście wolę ten drugi wariant, ale wybór należy do Was:)
Aż mi w brzuchu zaburczało. Wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńWreszcie zrobiłam i szczerze polecam, rodzinka szamała aż się uszy trzęsły :)
OdpowiedzUsuń