sobota, 5 stycznia 2013

Chiński makaron rozmaitości, czyli szczypta orientu


Hmmm... tak, bardzooo długo mnie tu nie było, za co przepraszam, ale też nie zamierzam z tegoż powodu się tłumaczyć ;) Jedyne co mogę ofiarować w zamian, to przepis na naprawdę coś dobrego :P Już od jakiegoś czasu 'chodziła' za mną chińszczyzna i w końcu zebrałam się w sobie, zakupiłam odpowiednie produkty i na dzisiejszy obiad zrobiłam smażony chiński makaron z kurczakiem i warzywami. W domu wszystkim smakowało (tak mi się przynajmniej wydaję xD), więc myślę, że Wam także zasmakuje. Poniżej przepis ;)


Smażony chiński makaron z kurczakiem i warzywami

Składniki:
~2-3 filety z kurczaka
~chiński makaron ryżowy (opakowanie 250g)
~1 średnia cebula
~3 ząbki czosnku
~2 łyżeczki mielonego imbiru
~1 marchew
~1 papryka 
~1 por
~garść suszonych grzybów Shitake (należy je dzień wcześniej namoczyć w ciepłej wodzie)
~5 łyżek sosu sojowego ciemnego
~olej, woda, sól

Sposób przygotowania:
W woku lub dużej patelni w gorącym oleju zarumienić pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany czosnek i imbir. Kurczaka pokroić na małe kawałki, dodać na patelnię i smażyć przez ok. 5 minut. Marchew zetrzeć na dużych oczkach, paprykę i por pokroić w drobne paski. Wszystkie warzywa dodać do kurczaka. Namoczone wcześniej grzyby pokroić w paseczki i również dodać na patelnię. Smażyć wszystko ok. 5-10 minut, po czym dodać 1/2 szklanki wody i poczekać, aż odparuje. Następnie dodać sos sojowy. W między czasie ugotować makaron według instrukcji podanej na opakowaniu. Gotowy makaron dodać do mieszanki na patelni i podsmażać przez kilka minut. Danie podawać w małych miseczkach, najlepiej z pałeczkami ;)

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz