Bez zbędnej gadaniny - po prostu wrzucam przepis :)
Jogurtowe cupcakes z truskawkami i kremem serowym
Składniki:
~2 jajka
~100g cukru
~120g mąki
~cukier waniliowy
~1 łyżeczka proszku do pieczenia
~2 jajka
~100g cukru
~120g mąki
~cukier waniliowy
~1 łyżeczka proszku do pieczenia
~50g masła
~100g jogurtu naturalnego
~1 opakowanie budyniu waniliowego
~truskawki (lub inne owoce według uznania)
Krem serowy:
~180g serka typu Filadelfia
~60g miękkiego masła
~100g cukru pudru
Sposób przyrządzenia:
Masło rozpuścić i pozostawić do ostygnięcia. Jajka ubić z cukrem, następnie dodać jogurt naturalny. Wsypać mąkę, proszek do pieczenia i budyń. Na końcu wlać ostudzone masło. Wszystko dokładnie wymieszać. Na dno foremek do babeczek nalać małą ilość ciasta (tak, aby pokryło dno). Truskawki pokroić w drobną kostkę i dodać mniej więcej po łyżeczce do każdej foremki. Resztą ciasta pokryć truskawki. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 30-35 minut.
W czasie gdy babeczki są w piekarniku, zrobić krem. W tym celu należy utrzeć serek razem z miękkim masłem, a następnie stopniowo dodawać cukier puder. Gotową masę wstawić do lodówki, aby stężała.
Gotowe, ostudzone cupcake'i dekorować kremem za pomocą rękawa cukierniczego.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz