sobota, 9 lutego 2013

Karnawałowe róże i faworki



Karnawał to czas pieczenia pączków, faworków i innych smakołyków. Dziś zamieszczam przepis na faworki i faworkowe róże :)


Ciasto faworkowe




Składniki:
~350g mąki 
~5 żółtek
~2 łyżki spirytusu
~200g śmietany 18%
~1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przyrządzenia:
Z podanych składników wyrobić gładkie ciasto (w razie potrzeby dodać więcej mąki, żeby ciasto nie było zbyt lepkie). Ciasto dość cienko rozwałkować, podsypując mąką. Aby zrobić faworki, rozwałkowane ciasto należy pokroić w paseczki wielkości mniej więcej 2x10cm. W środku każdego paska nożem zrobić nacięcie i przewlec przez nie jeden z końców paska. 

W celu zrobienia róż, z ciasta należy wyciąć 2 lub 3 kółka różnej wielkości (ja robiłam z 2). Każde kółko ponacinać na brzegach tak, aby powstało 4-5 płatków. Skleić wszystkie części środkami (od największego kółka do najmniejszego, tak aby nacięcia się nie pokrywały, a jako 'klej' wykorzystać do tego białko jajka). 
Zarówno faworki, jak i róże smażyć na rozgrzanym oleju tak, aby z obu stron były ładnie zarumienione. Gotowe odsączyć na papierowym ręczniku i podawać posypane cukrem pudrem (róże dodatkowo ozdobić dżemem, konfiturą lub innego rodzaju 'mazidłem' albo tak jak ja wykorzystać do tego wiśnie z żelu).

Smacznego :)
.



1 komentarz:

  1. Wyglądają przepysznie a smakują jeszcze lepiej, niebo w gębie wierzcie na słowo :))))

    OdpowiedzUsuń